Запитання та відповіді |

Запитання та відповіді

Питання та відповіді про Християнську Науку та нашу церкву.

████████████████████████████████████████████████████████████████████████

Зміст



Як люблячий Бог може допустити стільки зла в світі?

Правильніше буде запитати: «Який Бог може дозволити стільки зла в світі?» Жорсткий Бог чи Бог, котрий помиляється? Це звісно, Бог придуманий самими людьми. Мері Бекер Едді відкрила сім імен Бога, сім синонімів, які допомагають позбутися помилкового уявлення про Бога, як про «сивобородого старця на небі»: Розум, Принцип, Душа, Дух, Життя, Істина та Любов. Незважаючи на те, що всі вони в однині – вони безмежні, бо Бог один і Він неосягненний.

Безмежний Бог не залишає місця злу, також як і немає місця помилкам в принципі математики. Чи будете ви звинувачувати принцип за помилку? Час, витрачений на те, щоб зрозуміти, чому принцип припускає помилки, – це марно витрачений час! Чим довше ви витратите на потурання помилці, замість того щоб застосувати принцип для її виправлення, тим довше вона триватиме! Тільки коли гріхи і хвороби будуть визнані незаконними, тобто такими, що суперечать законам Бога, ми зможемо їх подолати.



Що таке Християнська Наука?

У Підручнику Цілітеля Християнської Науки «Наука і Здоров’я з ключем до Св. Письма» написаному Мері Бекер Едді ми читаємо: «Термін ХРИСТИЯНСЬКА НАУКА був введений авторкою для позначення наукової системи Божественного зцілення.

Це Одкровення складається з двох частин:

  1. Відкриття цієї Божественної Науки Розумо-зцілення за допомогою духовного усвідомлення Св. Письма і через вчення Утішителя, як було обіцяно нашим Вчителем – Ісусом Христом.
  2. Через наявну демонстрацію зцілень, доказ того, що так звані чудеса Ісуса Христа не були особливою милістю, яка завершилася, але що вони ілюструють вічно діючий Божественний Принцип. Дія цього Принципу вказує на вічність наукового порядку і безперервність буття».

«Християнська Наука вчить лише духовному і божественному, а не людському. Християнська Наука безпомилкова і Божественна; людське розуміння помилкове, саме тому що воно є людським».

Незважаючи на те, що вона використовується церквою, Християнська Наука НЕ Є релігією або сектою зі своїми прихильниками, а також не є власністю 1-ї Церкви Христа, Наукової в Бостоні, штат Массачусетс!

«У Християнській Науці Бог – це всеосяжна, вічна, свята любов, яка незмінна і не спричиняє ні зла, ні хвороб ні смерті». Як ми розуміємо, Християнська Наука включає в себе духовні закони Всесвіту, і тому може бути використана ким завгодно, де завгодно – відповідно до вчення Ісуса Христа, який похвалив римського центуріона за те, що він мав більше віри, ніж усі діти Ізраїлю, і який у притчі про доброго самарянина проілюстрував, що скромний самарянин набагато більше «християнин», ніж самовдоволений священик та Левит.

«Бог не поважає особистостей». Дії 10:34



Що значить, що ваша церква незалежна?

Пані Едді заявила, що Християнська Наука є Божественною, а не людською. Як така вона не може бути обмежена людською організацією. Місіс Едді заснувала церкву як інструмент зцілення, а не віросповідання. Вона усвідомила, що потужна централізована організація задушить натхнення, а отже, і зцілення. Ми зрозуміли, що це так і є. Наша незалежність стимулювала життєздатність, яка була б неможливою, якби ми залишалися філією церкви в Бостоні.



Чи схожа Саєнтологія на Християнську Науку?

Чи схожа Саєнтологія на Християнську Науку? Нижче наведені деякі суттєві відмінності:

  1. Християнську науку відкрила та заснувала Мері Бекер Едді; Саєнтологія була заснована пізніше Роном Хаббардом.
  2. Пані Едді прийшла до Християнської Науки через одкровення і вважала її Божественною, а не людською. Вона стверджувала, що Біблія – єдине джерело цього одкровення; пан Хаббард дійшов до Діанетика, як набору ідей та практик, завдяки власному інтелекту та розумінню: він не заявляв про який-небудь релігійному вплив.
  3. Пані Едді наголошувала, що учні повинні вивчати Біблію разом з підручником «Наука і Здоров’я з ключем до Св. Письма»; Пан Хаббард не надавав такого значення Біблії.
  4. Пані Едді дуже шанувала непорочне зачаття, життя, цілющу місію і вчення, страждання і нарешті воскресіння Христа Ісуса, що справило глибокий вплив на кожен аспект зцілювальної практики Християнської Науки в її букві та дусі, див. зокрема 2-й розділ Підручника Наука і Здоров’я: «Спокута і Євхаристія». Що стосується пана Хаббарда, ми чесно зізнаємося, ми не знаємо, але не бачили згадки про Спасителя при побіжному погляді на сайєнтологічні сайти.



Як ви ставитеся до отримання медичної допомоги?

У медичній допомозі не більше гріха, ніж в їжі та сні! Важливим моментом є прагнення визнати Бога найвищим у всьому, що ми робимо. Ми вважаємо, особливо у випадках, що стосуються дітей, що якщо агресивна фізична проблема швидко не проходить при молитовному лікуванні в Християнської Науці, розумно звернутися за допомогою до лікаря.

У Християнській Науці першим кроком є – позбутися страху, а не випробувати віру. Наш Бог – люблячий Бог, і він ніколи не залишає нас невтішними, в тому числі і в кабінеті лікаря або в лікарні!



Навіщо використовувати Християнську Науку для зцілення, коли медична наука настільки розвинена?

Подивіться свідчення про зцілення на нашому веб-сайті. Лікування в Християнської Науці призвело ці зцілення, незважаючи на «невиліковні» вироки медичної науки. Християнська Наука набагато ефективніша та зцілює повніше, оскільки вона не тільки усуває симптоми, але й розчиняє будь-який прихований страх, пов’язаний з проблемою. Зцілення в Християнської Науці – це «знак божественного впливу Еммануїла або «Бога з нами»» (Наука і Здоров’я), і як таке воно безпомилкове.

Однак, якщо ви збираєтеся попросити кого-небудь про лікування в Християнської Науці, не робіть ніяких само собою зрозумілих припущень. Будьте впевнені, що ви можете довіряти моральній цілісності тієї людини, яку ви просите. Пані Едді настійно звертає
увагу: «Краще, щоб до вас прийшов доктор, заражений віспою, ніж людина, яка не підкоряється вимогам божественної науки і буде лікувати вас ментально» (Наука і Здоров’я).

Жодна організація не може засвідчити такий послух.



Хіба не безглуздо прикидатися, що ви не хворі, коли симптоми ясно вказують на те, що ви хворі?

Так, нерозумно, навіть небезпечно робити вигляд, що ти не хворий, коли ти хворий. Але правильна практика Християнської Науки далека від вдавання! Вона полягає в тому, щоб дотримуватися незмінного принципу, подібно до того, як математик дотримується того, що він знає є вірним, до тих пір, поки задача не буде вирішена. Математик не боїться визнати, що він ще не вирішив задачу, і учень Християнської Науки не повинен боятися «сказати правду про брехню», якщо можна так висловитися.

Місіс Едді сказала: «Якщо ви говорите:«Я хворий», ви визнаєте себе винним». Але вона мала на увазі ментальне поле битви з негативними думками всередині вас, а не застосування в спілкуванні з людьми, котрі можливо і не знають як працює Християнська Наука. Заперечення того, що з вами щось не так перед люблячою вас людиною, яка турбується про ваш добробут, підсилює страх, а це не є Наука, тому що це не є любов!



У Християнській Науці, чи повинен я відчувати провину, коли у мене є проблема або я звертаюся до лікаря?

«Життєво важливою частиною, серцем і душею Християнської Науки, є любов». – Наука та Здоров’я

Лише підробка під Християнську Науку може змусити вас відчувати себе винуватим. Вина – це засіб хибного пророка для встановлення контролю над людиною. Релігійні організації намагаються контролювати те, у що люди вірять, щоб виправдати свою особливу систему переконань.

Поклянемося разом з Томасом Джефферсоном «на Божому вівтарі у вічній війні з будь-якою формою тиранії над людським розумом». Для учня Християнської Науки огидно відчувати провину за те, що він звернувся до лікаря або прийняв ліки, або що у нього виникла якась проблема. Тільки людське свавілля може призвести до такої безглуздості! Християнська Наука НЕ Є системою переконань.

Будь-яка установа чи особа, які намагаються нав’язати її, порушують закони Всесвіту. «Права людини порушуються, коли порушується божественний порядок, і ментальний злочинець зазнає божественного покарання за цей злочин». – Наука та Здоров’я



Що відрізняє християнську науку від інших ментальних методів лікування?

Книгарні заповнені книгами з самодопомоги, які використовують ментальні засоби, щоб поліпшити життя читачів. Ймовірно, що ці способи певною мірою працюють і підвищують впевненість у собі, інакше вони не набули б такої популярності. Однак у правильній практиці Християнської Науки кожна демонстрація її ефективності, кожне зцілення дає людині підсилене почуття Єдиного Розуму-Інтелекту, Його наближеності та любові. Це також дозволяє людині більш, а не менш покладатися на цей Розум, а також бути більш вдячною Йому.

Наприклад, якщо вам потрібна парковка в переповненому місці, багато ментальних систем пропонують техніки візуалізації та позитивного очікування. Коли дивом з’являється ідеальне місце для паркування, ви в захваті від своїх можливостей. У істинній Християнський Науці ви б поставили під сумнів свій мотив, уважно відстежуючи, щоб він не виявився егоїстичним або свавільним. Тільки в цьому випадку ви можете очікувати, що Розум, який знає все, відкриє вам шлях. Якщо з’являється місце для паркування, то це визнання Божої любові і визнання Божого управління: «Всі речі працюють разом на благо тих, хто любить Бога». (Св. Ап. Павло)

Зверніть увагу, що в першому випадку ви можете отримати те, що хочете, але це може виявитися не найкращим рішенням для вас через деякі непередбачені обставини. У другому випадку, з нескінченним інтелектом, так би мовити, за кермом ваша потреба буде задоволена тільки в тому випадку, якщо це найкраще для вас. З цієї причини це безпечний режим ментальної роботи, тоді як в першому випадку, оскільки ви отримуєте тільки те, що хочете, ви не захищені від непередбачених обставин.

Ми вважаємо, що цей правильний метод Християнської Науки відповідає духу нашого Провідника – Ісуса Христа.



Чим ваша церква відрізняється від інших церков Християнської Науки?

Багато хто запитує, чим церква в Плейнфілд відрізняється від бостонських філій. Ця стаття висвітлює деякі з найбільш важливих відмінностей.

Ці відмінності в практиці Християнської Науки слід сприймати як заклик до дії для всіх, хто любить чисту Науку пані Едді. Публікація цих відмінностей призначена для людей сьогодні, а також для майбутніх поколінь. «Повзучі гади» проникли в бостонську організацію, тому що там люди заснули і не були пильні до закулісної діяльності зла-диявола. Якщо ми не будемо напоготові, зло, омана, «людський розум» знову закрадеться і спробує знищити Християнську Науку.

  1. Ми використовуємо 88-е видання Церковного Керівництва, останнє видання, яке особисто затвердила пані Мері Бекер Едді.
  2. Ми відповідаємо перед Богом, а не перед радою директорів в Бостоні. Що б ми не
    робили, ми запитуємо себе, чи схвалить це Бог, а потім чи схвалить це пані Едді.
  3. Ми видаємо свої власні Уроки-проповіді та публікуємо власний Журнал. Це вимагає постійної дієвої молитовної підтримки.
  4. Ми щодня пильнуємо, як це робилося в оселі місіс Едді (погодинні пильнування).
  5. Ми прагнемо підтримувати духовну організацію. У ній немає тяганини, щоб вирішувати поставлені завдання. Коли у когось з’являється хороша ідея, рішення приймаються швидко.
  6. Твори ранніх учнів Християнської Науки у нас доступні для читання. В нашій церкві немає «несанкціонованої» літератури, ніхто не говорить вам, що ви можете або не можете читати.
  7. У бостонської організації навчання цілительства триває десять днів, і тільки на папері. Навчання в Плейнфілд є інтерактивним і безперервним; а не тільки десять днів.
  8. Наша церква унікальна. Ми просто слідуємо керівництву пані Мері Бекер Едді. Це те, на чому ми зосереджені. Ми говоримо про ці відмінності, тому що люди запитують.
  9. З штату Меріленд: Коли я заходжу у Церкву в Плейнфілд, у мене виникає відчуття великої відповідальності, якого у мене не було в попередній церкві. Все, чим ми там займалися, це просто відвідували церкву у неділю і читали Урок; а жодної молитовної роботи не потрібно було робити. Але тут ми повинні працювати духовно кожен день. Ось чому наші зустрічі присвячені свідченнями про зцілення так відрізняються, тому що ми можемо поділитися тим, що ми дізналися і що ми практикували, і відповідно результатами. В інших церквах зустрічі присвячені свідченню про зцілення прямо протилежні – ніхто не має що сказати, тому що ніхто нічого не зцілив. І з цією відповідальністю з’являється велике почуття Божої сили, тому що ми знаємо, що завжди можна щось зробити – нам не потрібно погоджуватися з заблудою – ми можемо її виправити.
  10. З Німеччини: В церкві в Плейнфілді, помилку викривають, а Істині і Любові дозволяють увійти, замість того, щоб пишномовно сказати: «Бог є Любов», і замовчувати всі проблеми. Тут нас вчать розкривати помилку, бачити її та виправляти.
  11. З Каліфорнії: В церквах – бостонських філіях завжди була атмосфера приємності, і все було приємно та люб’язно; але тут, в Плейнфілді, все реально. Тут ви можете відчути надійну правду. Вся ця приємність покриває безліч гріхів. Ми викриваємо подібні речі, щоб зцілитися.
  12. З Грузії: У бостонської організації ніхто не займався моральними змінами, які повинні супроводжуватися зціленням. Ніхто не говорив про егоїзм, гординю або про щось подібне. Я ніколи не чув нічого такого – жоден цілитель ніколи не згадував нічого, над чим мені потрібно було б попрацювати. Вони завжди говорили: «Нехай Любов зробить всю роботу». Але є речі, які потрібно змінювати. Пані Едді розповідає і про зцілення в Християнський Науці, і про реформацію характеру, а не просто про те, як знаходитися в комфорті. Ось чому так небезпечно думати: «Я вивчаю Християнську Науку, і тому все добре», коли все далеко не в порядку.
  13. З Каліфорнії: Моя мати розповіла мені про церкву Плейнфілд. Вона дала мені примірник Журналу, який тут видається, я почав його читати – і виявив, що в ньому немає ніякої вини. Я завжди відчував себе винуватим в інших церквах, але тут – ні.
  14. З Пенсільванії: Вчення про тваринний магнетизм-гіпнотизм дуже ясне в цій церкві. Те, що я читав раніше, було незрозумілим, все було роздвоєним. Тут усе цілісне, а це дуже важливо.
  15. З Німеччини: Коли я молюся про видужання разом з цілителями з Плейнфілд, то мені завжди дають завдання, з чим потрібно попрацювати і над чим поміркувати. Тобто, я беру участь у зціленні – а це постійне навчання.
  16. З Грузії: У церкві Плейнфілд завжди наголошують важливість того, щоб ставити Бога на перше місце – Бог повинен бути першим. Раніше я не завжди читав Урок з самого ранку, іноді читав його пізніше або частково. Але тут Бог – перший; ви повинні поставити Бога на перше місце, а потім вже практичність використання того, що ви вивчаєте. Протягом дня маленькі практичні досягнення дійсно змінюють життя так, що хочеться практикувати наукове зцілення правильно, як його й слід практикувати.
  17. З Вірджинії: У цій церкві дуже живодайне те, що все відкрито і чесно, всі діляться знаннями, немає ніяких секретів, і кожен отримує користь від усього, що люди говорять і відчувають. І все це робиться без гордині. Ви знаєте, що хтось дійсно зцілився, коли вони можуть говорити про це і вони вже побачили, що це була помилка, і вона до них не має ніякого відношення.
  18. З Нью-Йорка: Церква в Плейнфілд відповідально підходить до власних фінансів. Бостонська церква збанкрутувала і навіть не зізналася, що зробила щось не так.